Traditionele Chinese lente theeceremonie bij CIM

Chinese traditionele thee ceremony

Chinese theeceremonies zijn elegante ervaringen, rijk aan cultuur en geschiedenis. Elk detail, van het type theeblad tot de stijl van de theepot, wordt zorgvuldig overwogen. Bij een Chinese theeceremonie is de smaak en aroma het belangrijkst. Dit is heel anders dan bij een Japanse theeceremonie, waarbij de presentatie van het bereiden van thee centraal staat. De gasten verzamelden zich op de comfortabele fauteuils om zich vol aandacht te verdiepen in de wereld van thee, niet zoals wij die kennen in theezakjes, maar als zorgvuldig opgerolde, geconserveerde blaadjes.

Om de unieke traditie van de Chinese theeceremonie te vieren, organiseerde het Confucius Instituut Maastricht in april 2014 een workshop theeceremonie op de International Butler Academy in Simpelveld, Nederland. Ook dit keer was Xinxin Wang de host, die het publiek passievol wist te boeien met haar omvangrijke kennis over het onderwerp.

De Chinese theeceremonie begon met een algemene introductie over groene thee. Nu de ceremonie in april plaatsvond, sloot het thema aan bij deze tijd van het jaar, de lente, waarin gewoonlijk groene thee wordt genuttigd. Dit heeft te maken met de aard van het proces van plukken tot drinken. Belangrijk bij groene thee is dat je die vers drinkt, aangezien er nog een bepaald percentage aan water in zit. Wist je dat je de thee daarom niet gewoon afgesloten in een donker keukenkastje zet, zoals bij zwarte of oolong thee, maar dat je die beter kunt invriezen?

Onze host Xinxin begon met het ophalen van kennis van de vorige theeceremonie. Het was bijvoorbeeld opmerkelijk dat de manier van theesch​​enken deze keer anders was. Groene thee schenk je niet vanuit een hoge plek, maar vanaf de rand van het kopje, waarbij de theeblaadjes zachtjes met het stijgen van het water omhoog drijven en rustig wakker worden gemaakt.

Tijdens deze theeceremonie werden andere soorten theeën gebruikt dan de vorige keer in november. De drie theesoorten die werden belicht, kwamen vanuit hoge gebergtes uit China; de 黄金叶茶 (Huángjīn yè chá), 毛峰 (huángshān máofēng) en 碧螺春 (Bì luó chūn). Deze 3 theeën zijn allemaal groen en hebben hun eigen unieke smaak, geur en uiterlijk.

Verder merkten de gasten op hoe groene thee vatbaar is voor verandering in smaak door de manier waarop hij geschonken wordt. Water temperatuur is bijvoorbeeld een belangrijke factor in het bereiden van thee en kan impact hebben op de smaak. Zo kan water dat te heet is, de bladeren verbranden en uiteindelijk een bittere smaak creëren.

Na afloop mochten de gasten zelf ook thee meenemen en gingen ze naar huis met inspiratie en tips voor hun volgende kopje thee thuis.

Ben jij ook geïnteresseerd in het ontdekken en onder de loep nemen van Chinese thee, en wil je een Chinese theeceremonie zelf bijwonen? Houd onze social media in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief hieronder!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief, zul je nooit meer updates, culturele en educatieve evenementen en workshops missen!

* indicates required

Intuit Mailchimp