CIM opent Internationaal Chinees Docenten Trainings- en Testcentrum

Op maandag 20 november 2023 nam een delegatie van de Dongbei Universiteit van Financiën en Economie (DUFE) uit Dalian, vertegenwoordigers van Zuyd Hogeschool en deelnemers aan de Chinese Bridge-spraakwedstrijd deel aan de openingsceremonie van het Chinese Teacher Certificate Test and Training Centre (CTC) bij het Confucius Instituut Maastricht (CIM). Vanaf 2024 kan iedereen uit de Euregio die geïnteresseerd is in het worden van een Chinese taaldocent en het nastreven van een wereldwijde carrière deelnemen aan een CTC-training of het CTC-examen afleggen bij CIM.

CIM heeft momenteel twee CTC-gecertificeerde stagiaire-docenten, Chang Lou en Yue Zang, die de kans hadden om hun inspirerende verhalen van het overwinnen van uitdagingen en het bevorderen van hoogwaardig Chinees taalonderwijs in Nederland te delen: “Tijdens de training leerden ze ons hoe we onze cursussen beter konden maken om aan de behoeften van Nederlandse studenten te voldoen. Ik heb veel geleerd tijdens de training, dus ik geloof dat CTC meer mensen zal helpen die Chinees leraar willen worden. De training heeft me geholpen om problemen te identificeren en mijn onderwijs te verbeteren.”

Kateryna Shcherbakova, die Chinees onderwijs geeft aan zowel CIM als Zuyd, voegde eraan toe: “Ik werd verliefd op deze fascinerende taal, en realiseerde me dat het een levenslange passie zou worden.” Door een opleiding tot docent Chinees te volgen, kon ze haar passie volgen om overal Chinees onderwijs te geven.

Mirthe Fischer, de winnaar van de Nederlandse finale van de 22e Chinese Bridge-spraakwedstrijd, trad samen met CIM-docent Jin Xin op voor een betoverend muzikaal optreden. Door de traditionele hulusi en de elegante viool te combineren, voerden ze het klassieke Chinese stuk “Jasmijn Bloem” uit. Deze muzikale samenwerking van hulusi en viool weerspiegelde de kern van interculturele eenheid. Directeur Xinxin Wang merkte op dat “hulusi en viool uit verschillende muzikale families komen; het vergt veel oefening om beide te leren. Toch is er altijd een manier om samen te werken en krachtige en harmonieuze muziek te creëren. Dit weerspiegelt ons werk – door leren en oefenen kunnen we samen prachtige melodieën maken.”

De voorzitter van Zuyd, de heer André Postema, en de president van DUFE, de heer Fang Hongxing, feliciteerden het CIM-team met deze prestatie en moedigden het publiek aan om “één wereld één familie” te blijven opbouwen.

Visie van CIM

Confucius Institute Maastricht is een instituut voor de Chinese taal, mede opgericht door Zuyd en DUFE. Onze missie is het bieden van taalonderwijs van topkwaliteit. Klik hier om meer te weten te komen.

Bij het Confucius Institute Maastricht geloven we dat onderwijs de oplossing is om mondiale uitdagingen aan te gaan. Het leren van een taal en cultuur kan perspectieven op de wereld verbreden en sociale inclusie in onze gemeenschap bevorderen. Dit zal ook individuen en bedrijven helpen om een goede relatie op te bouwen met Chinese partners en de inzetbaarheid op de internationale markt te vergroten.

Naast deze activiteiten organiseert CIM ook zomerkampen voor onze studenten die China op de meest authentieke manier willen ervaren. Wil je lezen over de ervaring van onze studenten in China? Klik hier: Summer Camp 2023 Afterstory.

Menu