Een terugblik op de 19e Chinese Spreekwedstrijd Online

Op 8 mei was Confucius Instituut Maastricht gastheer van de Nederlandse finale van de 19e Hanyuqiao Chinese Spreekwedstrijd Online. 8 deelnemers uit Groningen, Leiden, Amsterdam, Delft en Maastricht namen deel aan de wedstrijd om hun passie voor de Chinese taal en cultuur met het publiek en de jury te delen. Naast hun Chinese taalvaardigheid toonden deelnemers ook hun talenten op het gebied van cultuur om zo het hart van de jury te winnen.

De wedstrijd vond plaats op het online platform Starleaf, mede mogelijk gemaakt door Media Service Maastricht. Het evenement is live gestreamd op YouTube voor familie, vrienden, organisaties en mensen met een interesse in de Chinese taal en cultuur. 70 mensen keken naar de livestream om hun belangstelling voor de deelnemers aan de wedstrijd te tonen.

Gedurende de wedstrijd werden de deelnemers in verschillendes rondes door een deskundige jury beoordeeld met een score. Na de wedstrijd prezen vele van hen het evenement en spraken hun lof uit over het niveau van de deelnemers. Jurylid Jessica Paardekoper van NUFFIC deelde het volgende: “Dat was erg leuk! Goed georganiseerd en ik ben zeer onder de indruk van het niveau van de kandidaten! ”

Tijdens het evenement waren verschillende gastsprekers uitgenodigd: mevrouw Annemarie Penn-te Strake, burgemeester van Maastricht, die een welkomsttoespraak hield om iedereen virtueel te verwelkomen in “Maastricht”; De heer Luc Verburgh, president van Zuyd Hogeschool , die een openingstoespraak hield, en de heer Luo Ping, onderwijsadviseur van de Chinese ambassade in Nederland, die ter afsluiting enkele opmerkingen maakte over de ontwikkeling van het Chinees-taalonderwijs in Nederland. Ze wensten de deelnemers veel succes en gaven complimenten aan de organisatie van het evenement.

Het evenement werd georganiseerd door de directeur van Confucius Instituut Maastricht, Xinxin Wang, die zowel deelnemers als juryleden door het hele evenement begeleidde. Ze was enthousiast over het resultaat en merkte op: “Jij bent de brug, door middel van de taaltool waarmee je je gedachten en kennis kunt delen. Quote 美 其 美 , 美人 之 美 [citaat van Fei Xiaotong.] Alles heeft zijn unieke vorm van schoonheid, waardevol is het waarderen van andere vormen van schoonheid. ”

Het thema van de wedstrijd ‘One World, One Family’ was bijzonder aangrijpend gezien de voortdurende corona-crisis. Deelnemers deelden wat één wereld, één familie voor hen betekende en gebruikten voorbeelden die varieerden van persoonlijke ervaringen in China tot hoe internationale hulp een belangrijk onderdeel is geweest in de bestrijding van COVID-19.

Zowel het publiek, de jury als de gastheren waren onder de indruk van het volwassen inzicht en de hartverwarmende verhalen van de deelnemers. Nadat elke deelnemer zijn toespraak had gehouden, selecteerden ze een envelop met een vraag in het Chinees waarin hun mening en visie over een relevant maatschappelijk onderwerp werd gevraagd. De deelnemers deelden hun gedachten over hoe ze het milieu kunnen beschermen, wat ze aan de wereld zouden veranderen en wat succes voor hen betekent. De toespraakwedstrijd werd afgesloten met een spannende talentenrubriek. Deelnemers deelden trots hun talenten met een Chinees thema, waaronder waaier-dansen, papiervouwen, schilderen met inkt en trompetspel.

De eerste prijs ging naar Nol Duindam van de Rijksuniversiteit Groningen voor zijn doordachte verhaal over een bezoek aan een speciaal metrostation in Chongqing, zijn grillige trompetspel en zijn inzichtelijke antwoord op de maatschappelijke uitdagingen van COVID-19. Hij krijgt de kans om deel te nemen aan de internationale finale van de Chinese Bridge Spreekwedstrijd in China, een studiebeurs om in China te studeren, en ondersteuning bij het vinden van een stageplaats.

De tweede prijs ging naar Adam Bootes van Zuyd Hogeschool. Zijn toespraak ging over hoe zijn tijd in het buitenland aan de Nankai University zijn ogen opende voor wat ‘thuis’ en ‘gezin’ werkelijk betekenen. Adam presenteerde een gepassioneerde lezing van een Chinees gedicht, volledig in de culturele kledingstijl. Hij reist naar China als gast van de Chinese Bridge Spreekwedstrijd, ontvangt een studiebeurs beurs voor de Dongbei University of Finance and Economics als ook ondersteuning bij het vinden van een stageplaats.

De derde prijs ging naar Daniël Vuyk van de Rijksuniversiteit Groningen. Daniël maakte indruk op de jury met zijn persoonlijke verhaal over reizen door China als buitenlander. Hij zong een lied in het Chinees, begeleid door zijn gitaarspel. Daarnaast krijgt ook hij ondersteuning van CIM bij het vinden van een stageplaats.

Dit evenement was niet mogelijk geweest zonder de hulp van de medeorganisatoren, sponsors en CIM-medewerkers. Speciale dank gaat uit naar Media Service Maastricht voor technische ondersteuning, Zuyd Hogeschool, de Chinese Bridge organisatie, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Gemeente Sittard-Geleen en Dongbei Universiteit voor Financiën en Economie.

Menu