Feng Shui Basis: Een Basisgids voor Harmonie in Je Huis

feng shui guide elemens

Waarom laten sommige ruimtes ons meer ontspannen en comfortabel voelen dan andere? Hoe kun je je huis inrichten op een manier die positieve energie uitstraalt? De meeste mensen willen dat hun huis een plek van rust en harmonie is waar ze zich welkom en vitaal voelen. Vooral de slaapkamer moet een ruimte zijn die comfort en vredige nachtrust bevordert.

Dit kan allemaal worden bereikt door je woning te in te richten volgens een eeuwenoud Chinees principe genaamd Feng Shui. Volgens Feng Shui beïnvloedt je omgeving namelijk je innerlijk welzijn. Een kalm huis zorgt dus voor een kalme geest. In dit artikel praten we over Feng Shui als een manier van design en kijken we hoe je je huis volgens deze filosofie kunt inrichten. Voordat we tips geven voor je huis, laten we eerst leren over de betekenis van Feng Shui.

Wat is Feng Shui?

Feng Shui 风水 is een Chinese filosofie die al meer dan 3000 jaar oud is. Feng Shui betekent letterlijk Wind en Water. Dit staat voor de stroom van Qi, of Chi 气. Qi is een dynamische stroom van levensenergie die zowel positief als negatief kan zijn. Het doel van Feng Shui is om een harmonieuze stroom van Qi te creëren. Door je omgeving zodanig in te richten dat het goede Qi optimaliseert, verhoog je je eigen welzijn en geluk.

Binnen de Chinese filosofie is harmonie en balans tussen Yin 阴 en Yang 阳van groot belang. Yin en Yang zijn tegengestelde krachten die elkaar tegelijkertijd aanvullen. Voorbeelden hiervan zijn warm en koud, mannelijk en vrouwelijk, licht en donker, en nog veel meer. Volgens Feng Shui leidt een perfecte balans van deze krachten in een omgeving tot een goede gezondheid en voorspoed.

De Vijf Elementen of Krachten, ook wel Wu Xing 五行genoemd, spelen ook een belangrijke rol binnen Feng Shui. De verschillende elementen – vuur, water, hout, metaal en aarde – kunnen elkaar versterken, verzwakken of vernietigen, afhankelijk van de combinatie, en ze moeten in acht worden genomen tijdens het inrichten van een huis.

Hoe breng ik Feng Shui naar mijn huis?

Nu je de basis van Feng Shui begrijpt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dit principe in de praktijk kunt brengen. Het mooie is dat je niet je hele huis hoeft te renoveren. Zelfs een paar eenvoudige veranderingen maken al een enorm verschil! De juiste toepassing van kleuren, materialen en de indeling van meubels zal wonderen verrichten en vergroot de harmonie in een mum van tijd. Laten we eerst een paar basisregels bespreken en dan doorgaan naar specifieke ruimtes in je huis.

Over het algemeen is het belangrijk om voldoende ruimte te laten voor nieuwe energie en de deuren vrij te houden voor een betere stroom van Qi. Probeer een centrum in huis te creëren vanwaar positieve energie kan stromen. Voldoende ruimte voor de circulatie van deze energie is belangrijk, net als goed zicht op alle deuren. Voldoende daglicht en frisse lucht dragen ook bij aan een gezonde omgeving. Probeer rommel op te ruimen, want dit kan een gevoel van onrust creëren en het draagt niet bij aan de hygiëne. Wat betreft decoratie brengt het gebruik van natuurlijke materialen, levende planten in plaats van droogbloemen en ronde vormen goede energie. Daarbij is een licht, natuurlijk kleurenpalet het meest geschikt voor in je huis.

Entree

De deur is de eerste plaats waar nieuwe energie binnenkomt. Daarom is het belangrijk om je deur en hal netjes en uitnodigend te houden. Onderhoud de planten, smeer de deur om deze stil te houden en verwijder obstakels die de Qi belemmeren om vrijelijk je huis binnen te stromen. Trek je schoenen uit bij aankomst zodat je met schone energie naar binnen kunt gaan.

Woonkamer

De woonkamer bevindt zich bij voorkeur aan de voorkant van het huis en heeft een rechthoekige vorm. Banken moeten tegen de muur worden geplaatst en fauteuils staan richting elkaar. Probeer elektronica uit het zicht te houden. Voldoende licht en ruimte voor circulatie zullen je woonkamer ook ten goede komen. Het plaatsen van een rond tapijt in het midden maakt de kamer harmonieuzer en gezelliger.

Slaapkamer

De slaapkamer is de belangrijkste plek waar we ons ontspannen, comfortabel en veilig willen voelen. Plaats je bed tegen de muur en zorg ervoor dat je alle deuren en ramen kunt zien. Dit creëert een gevoel van veiligheid. Probeer echter niet recht voor de deur te slapen. Het bed heeft bij voorkeur een hoofdbord. Probeer spiegels te vermijden, vooral voor het bed, net als elektronica. Het is beter om je boeken niet op je nachtkastje te leggen, zodat je een rustige geest hebt tijdens het slapen.

Badkamer

De badkamer is de plaats waar het water vervuild raakt en de energie het huis kan verlaten. Daarom is het belangrijk om de deuren van de badkamer gesloten te houden, net als het deksel van de toiletbril. Aangezien spiegels de negatieve energie belemmeren, kun je een spiegel in de badkamer plaatsen om de goede energie te behouden.

Keuken

In de keuken is het belangrijk om voor voldoende gezond eten te zorgen. Leg dit voedsel op een gemakkelijk bereikbare plek om een gevoel van gezondheid en welzijn te creëren. Het is ook essentieel om de keuken schoon en opgeruimd te houden. Probeer indien mogelijk contact tussen vuur en water te vermijden, zoals het fornuis en de gootsteen, door een voorwerp van een ander element (bijvoorbeeld een plant) ertussen te plaatsen. Zet een mand met vers fruit op tafel om gezondheid en overvloed uit te stralen.

Breng de balans binnen!

Zoals je kunt zien, zijn er veel manieren om je huis in te richten volgens de principes van Feng Shui. Je hoeft niet eens je hele huis te verbouwen of veel geld uit te geven! Bovendien kan Feng Shui niet alleen worden toegepast op design. Mensen die in de oude filosofie geloven, gebruiken het ook voor genezing en begeleiding in het leven. Feng Shui gaat nog veel dieper en dit is slechts de basis, dus er valt nog veel meer te leren over deze interessante leer! Laat de kracht van Feng Shui je vooral verrassen. We wensen je veel plezier in het harmoniseren van je huis! 加油!

Heb je altijd al kennis willen maken met de Chinese cultuur en taal op een interactieve en immersieve manier? Dan is deze cursus perfect voor jou. Er is zelfs ook een mogelijkheid om naar China te gaan met deze cursus! De laatste 2 optionele lessen* nemen namelijk in China plaats! De cursus is opgedeeld in 3 delen:

  1. Focus op taal en spreken, hiervoor wordt de daily Chinese boek gebruikt van onze leraar Zhang Bo. Hij heeft al meer dan 10+ jaar ervaring in Chineesles geven en heeft meer dan tientallen prijzen gewonnen als Chinees leraar.
  2.  Focus op Chinese karakters met gebruik met kalligrafie pennen. Bij dit deel leer je niet alleen hoe je de karakters schrijft maar ook de geschiedenis en betekenis ervan!
  3. Focus op Chinese cultuur, samen met je leraar gaan jullie verschillende aspecten van de Chinese cultuur verkennen. Bijvoorbeeld: Chinese kunst en geschiedenis met gebruik van online Chinese museums, Chinese medicijnen, Feng Shui, Chinese filosofie en meer. De leraar zou dit stuk aanpassen op de interesses van de leerlingen.

Voor meer informatie of registratie, klik dan op de knop om toeverwijst te worden naar de cursus!

Menu