De Jaarlijkse Chinese Taaldag van de Verenigde Naties

De Verenigde Naties hebben 19 april 2020 uitgeroepen tot de dag van de Chinese taal! Mandarijn Chinees is één van de zes officiële talen die wordt gebruikt voor communicatie binnen de VN. Elke officiële taal heeft zijn eigen feestdag, bedoeld om sprekers en leerlingen van de taal over de hele wereld te inspireren en te verenigen. 2020 is de 11e editie van de Chinese taaldag. Vanwege de Covid-19-pandemie is het voor studenten Chinees over de hele wereld belangrijk om online samen te komen en Chinees te vieren op een manier die eenheid stimuleert door diversiteit.

Om de grote diversiteit van sprekers en studenten van de Chinese taal te erkennen, is het nuttig om de geschiedenis van de Chinese taal binnen de VN te begrijpen. Chinees werd in 1946 als een officiële VN-taal aangenomen, maar werd pas op grote schaal gebruikt als werktaal door de Algemene Vergadering en de Veiligheidsraad in 1973 en 1974. 20 april is gekozen als feestdag ter ere van Cang Jie (仓 颉), die rond 2650 v.Chr. het systeem van de Chinese karakters uitvond. Cang Jie liet zich vaak inspireren door de vorm van objecten en verschijnselen uit de natuur en vertaalde dat in hiërogliefen. Van hem wordt gezegd dat hij vier ogen had, zodat hij beter kon observeren dan anderen. Volgens de legende lieten de goden een regen van gierst (guyu, 谷雨) neerdalen op de aarde toen Cang Jie het tekensysteem had voltooid op de 6e van 24 zonnetermijnen in de Chinese kalender. In onze kalender, de Gregoriaanse kalender, is dit rond 20 april.

Tegenwoordig spreken 1,3 miljard mensen wereldwijd Chinees en daarbij studeren 100 miljoen mensen deze taal. In het verleden vierden de VN in New York het evenement door middel van Chinese kunst tentoonstellingen en culturele lezingen. Dit jaar hebben studenten Chinees van over de hele wereld creatieve video’s gemaakt die van 19 tot 26 april beschikbaar zullen zijn op de Chinese day pagina op www.chinesecio.com.

Bekijk ze en laat je inspireren!

Menu