Chinese eetgewoontes voor een gezonde bewuste levensstijl en dieet

De Chinese keuken is een van de meest populaire keukens en veel mensen over de hele wereld houden ervan. Je hebt allerlei verschillende gerechten en maaltijden, van noordelijk tot zuidelijk China en van westelijk tot oostelijk China. We kennen allemaal de bekende Peking eend, gestoomde bao broodjes en de umami noedelgerechten. Het is geen verrassing dat voedsel een grote rol speelt in de Chinese cultuur. Maar eten is voor de Chinezen veel meer dan alleen eten, eten heeft symbolische betekenissen en er zit filosofie achter het voor bereiden en consumeren van voedsel.

De balans van yin en yang in voedsel

De filosofie achter Chinees eten is diep geworteld in het concept van yin en yang. Yin en yang vertegenwoordigen natuurlijke tegenkrachten die met elkaar verbonden en complementair zijn, om yin te hebben, heb je yang nodig. Yin en yang kunnen worden toegepast op bijna alles in je leven. In de context van voedsel verwijst yin naar verkoelende en voedende elementen, terwijl yang verwarmende en energiegevende elementen vertegenwoordigt. Het doel is om een ​​balans te bereiken tussen deze twee krachten in elke maaltijd, ter bevordering van harmonie en welzijn.

Deze balans kan worden bereikt door de selectie en combinatie van ingrediënten. De Chinese keuken benadrukt het gebruik van een grote verscheidenheid aan ingrediënten, waaronder groenten, fruit, granen, vlees en kruiden, elk met zijn eigen yin- of yang-eigenschappen. Ook spelen kookmethoden en -technieken een rol bij het in balans brengen van yin en yang, zoals stomen, roerbakken en koken.

Over het algemeen moedigt de filosofie achter Chinees eten een holistische benadering van eten aan, waarbij niet alleen naar de voedingswaarde wordt gekeken, maar ook naar de eigenschappen van de ingrediënten. Men gelooft dat door een harmonieuze balans van yin en yang in ons dieet te bereiken, we een goede gezondheid en vitaliteit kunnen behouden. Bijvoorbeeld, als het weer koud is, is je lichaam koud en dus moet je iets warms drinken of eten. Bij het samenstellen van je maaltijd moet er een balans zijn in kleur, smaak en textuur. Als er vlees is, moet je groenten toevoegen met een contrasterende kleur zoals lente-uitjes.

Chinees eten als medicijn

Naast het gebruik van yin en yang tijdens het koken en eten, zien de Chinezen voedsel ook als medicijn voor je lichaam. Geneeskunde in de westerse wereld heeft de connotatie van het behandelen van een ziekte of aandoening, terwijl in China medicijnen de nadruk leggen op het behouden van je gezondheid. Je hoeft niet ziek te zijn om medicijnen te nemen. In plaats van een remedie te zijn voor je ziekte, is het de bedoeling dat het voorkomt dat je ziek wordt. Dit is een behoorlijk andere mentaliteit dan in de westerse wereld, waar het normaal is om iets te behandelen nadat het is gebeurd.

Dus wat betekent dat? Voedsel en medicijnen overlappen in de Chinese cultuur. Gember is voedsel en wordt gebruikt om in veel gerechten te koken, maar het heeft ook eigenschappen zoals ontstekingsremmend en bevat antioxidanten die veel voordelen voor het lichaam hebben.

Het geloof dat voedsel medicijn is, dateert uit het oude China. Jagers ontdekten dat sommige kruiden en planten eigenschappen hadden om hun ziekte te verlichten of hen zich beter te laten voelen. In de loop van de tijd werd de traditionele Chinese geneeskunde een vast onderdeel van een Chinees huishouden. Als de koude winter zou arriveren, zouden de Chinezen soepen bereiden met groenten, kruiden en vlees om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen en hun immuunsysteem te versterken en de griep te voorkomen. Soepen zijn een geweldige manier om de verschillende ingrediënten te laten trekken en het maximale uit je ingrediënten te halen.

Het eten van seizoensgebonden voedsel

Seizoensgebonden ingrediënten zijn van groot belang in de Chinese keuken. Niet alleen is het heel handig om de seizoensgroenten en -vruchten te eten, er wordt ook geloofd dat het het lichaam in lijn brengt met de natuur. Seizoensgebonden eten bevordert het bewustzijn van de oorsprong van ingrediënten. Het moedigt ook individuen aan om de natuurlijke cycli van voedselproductie en consumptie te waarderen. De 4 verschillende seizoenen hebben allemaal hun eigen betekenis en focus:

  • Lente gaat over verjonging en wordt vaak geassocieerd met het eten van jonge groenten en voedsel dat het lichaam verlicht na de zware wintermaaltijden.
  • Herfst draait om de oogst en het is de tijd om te genieten van hun oogst. Mensen zullen tijdens dit seizoen meer pompoenen, zoete aardappelen en noten eten.
  • Winter draait om je lichaam warm te houden met warme zware soepen en thee om je immuunsysteem te stimuleren tegen de strenge kou.
  • Zomer draait om hydratatie, mensen zullen veel drinken en verschillende vruchten eten zoals watermeloen, aardbeien en andere sappige groenten of vruchten

Het is belangrijk om te onthouden dat voedsel een noodzaak is om je lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien. Tegenwoordig, met fastfood en nieuwe voedingstrends, is het moeilijk om weerstand te bieden aan het overdreven bewerkte voedsel. Met de Chinese filosofie voor voedsel in gedachten, is het belangrijk om bewust te

Menu