Chinese Bridge 2024

Wat een geweldig weekend was het bij Kasteel Limbricht voor de Chinese Bridge 2024!

Chinese Bridge, in het Chinees bekend als de “汉语桥 (Hànyǔ Qiáo),” is een prestigieuze internationale Chinese taalcompetitie. De competitie bestaat doorgaans uit een speech en een talentenshow met een Chinees element. Dit biedt de deelnemers de mogelijkheid om niet alleen hun Chinese taalvaardigheid te tonen, maar ook hun culturele begrip. De competitie bevordert internationale uitwisseling en vriendschappen, en moedigt de deelnemers aan om zich diepgaand bezig te houden met de Chinese taal en cultuur.

Dit is de tweede keer dat CIM een immersief weekend organiseert ter voorbereiding op de spreekwedstrijd en de talentenshow. Het doel van dit weekend is om de deelnemers volledig onder te dompelen in de Chinese cultuur en taal, en hen te ondersteunen met extra Chinese lessen om hun toespraak naar een hoger niveau te tillen.

Laten we je voorstellen aan onze enthousiaste deelnemers!

HYQ participants
HYQ participants

Een Eventvol Weekend

Voordat de competitie officieel van start ging, kregen de deelnemers enkele culturele workshops. Deze sessies boden een introductie tot verschillende aspecten van Chinese kunst en traditie. Zo maakten de deelnemers, samen met docent Wang Cuina van het Confucius Instituut Groningen, hun eigen Beijing Opera-maskers. Verder schilderden ze Chinese bloemenschilderkunst met docent Lu Xiang, ook docent van het Confucius Instituut Groningen.

Ter voorbereiding op de spreekwedstrijd kregen de deelnemers gespecialiseerde training om hun taalvaardigheden te verbeteren. De uitspraaklessen van Jinxin waren cruciaal en boden gepersonaliseerde feedback en technieken om hun gesproken Chinees te perfectioneren. Verder bood  Zhang Bo’s sessie over veel gemaakte fouten in het Chinees waardevolle inzichten. Deze lessen zorgden ervoor dat iedereen zich zelfverzekerd en goed voorbereid voelde voor de competitie.

Op de tweede dag van het weekend werd de talentenshow gehouden. Onze deelnemers bereidden hun talent voor, en gaven het publiek een spectaculaire avond. De talenten waren divers: schilderen, rappen, theeceremonie, papierknippen, vioolspelen, zingen, kalligrafie en cello spelen. Het was erg interessant en vermakelijk om te zien.

Op de laatste dag begonnen de meeste deelnemers een beetje nerveus te worden. Eindelijk was het grote moment aangebroken, toen iedereen hun toespraak voor de juryleden hield. Eszter, Viktoria, Anna-Louisa, Floor, Caspar, Brady en Jona vertelden om de beurt over hun passie voor Chinees en hun ideeën over: “Één Wereld, Één Familie” (天下一家).

Woorden Achteraf

“Het driedaagse immersief weekend had alles wat je maar kon wensen. We hadden lessen in de Chinese taal en cultuur, en een talentenshow die me het gevoel gaf alsof ik in China was. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt, mijn Chinees verbeterd en een onvergetelijke ervaring gehad. Ik kan niet wachten op het volgende avontuur!” – Floor de Smit

“Ik heb echt genoten van mijn deelname aan het evenement. Ik heb veel geleerd en ik zal zeker weer meedoen de volgende keer.” – Analouisa Gibbes

“Voor mij was HYQ 2024 fantastisch. De mensen waren geweldig, de workshops droegen bij aan ons leerproces en waren tegelijkertijd leuk om te volgen, en de locatie van het kasteel maakte het allemaal nog indrukwekkender. Alle activiteiten waren goed in balans, dus dank aan het CIM-personeel voor het organiseren van dit spectaculaire evenement.” – Jona Prins

De Winnaars van Chinese Bridge 2024

We willen de deelnemers bedanken voor hun deelname en de mooie, leuke herinneringen die we met elkaar hebben gemaakt. Het immersief weekend ging niet alleen over de competitie, maar ook over samenkomen en het delen van dezelfde interesse en passie. Het ging erom het thema van de speech te omarmen, “天下一家” (Één Wereld, Één Familie).

1e Plaats: Caspar Westerman

2e Plaats: Brády Jeronimus

3e Plaats: Jona Prins

Wil je meer zien van de Chinese Bridge-competitie van dit jaar? Neem een kijkje op onze Instagram, daar plaatsen we alle prachtige foto’s en herinneringen.

Menu