Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar 

春节 Chūnjié, beter bekend als Chinees Nieuwjaar, is een belangrijke feestdag in de Aziatische cultuur die over de hele wereld wordt gevierd. Gedurende twee weken van festiviteiten met rituelen en andere activiteiten om een nieuw jaar te vieren met rijkdom en geluk en een vakantie om tijd door te brengen met familie. Chinees Nieuwjaar is ook bekend als het Lunar New Year of Spring Festival, beginnend op Chinese oudejaarsavond en eindigend met het Lantaarnfestival op de 15e dag van het jaar. 

Chinees Nieuwjaar in 2022 begint op 1 februari, en hoewel tradities verschillen, draaien ze allemaal om het concept van geluk en rijkdom als families samenkomen voor een groot feest. Lees meer over de verschillende feestelijke gebruiken, evenals hoe je in het komende jaar armoede kan voorkomen. 

Jaar van de tijger
Het teken van de Chinese dierenriem van 2022 is tijger. Wat is jouw Chinese sterrenbeeld? Je kunt het hier opzoeken. Er is een gezegde dat mensen geboren in jaren van de Tijger krachtig en ambitieus zijn, gedurfd en moedig, enthousiast en genereus, zelfverzekerd met een gevoel van rechtvaardigheid en een toewijding om anderen te helpen voor het grotere goed.  

Nieuwjaarsvuurwerk
Traditioneel werd tijdens Chinees nieuwjaar vuurwerk afgestoken. Grote steden organiseerden vaak openbare vuurwerkshows, terwijl in landelijke gebieden families als gezamenlijke activiteit samen vuurwerk afsteken. Vuurwerk werd gebruikt om de komst van het nieuwe jaar in te luiden en tegelijkertijd het kwaad af te weren. Rekening houdend met het milieu, wordt vuurwerk tegenwoordig vervangen door drones. Grote steden organiseren prachtige droneshows waar iedereen van kan genieten. 

Familiemaaltijd
Met Chinees Nieuwjaar worden er familiereüniefeesten gehouden. Een familiereünieavondmaal is een van de belangrijkste tradities in de vieringen van het nieuwe maanjaar. Vis, knoedels en andere traditionele maaltijden worden geserveerd aan gezinnen. Gezien de belangrijke rol van ‘eten’ in de Chinese cultuur, is het niet verwonderlijk dat bepaalde gerechten een grote rol spelen bij de viering van Chinees Nieuwjaar. 

Loempia’s bijvoorbeeld symboliseren rijkdom omdat hun vorm vergelijkbaar is met goudstaven. Dumplings staan voor familiereünie, aangezien de meeste gezinnen oudejaarsavond samen doorbrengen om ze samen te bereiden voordat ze ze om middernacht opeten. Het woord voor vis, “鱼 Yú” klinkt als de Chinese woorden zowel voor “wens” als voor “overvloed”. 

Draken- en leeuwendansen
Tijdens de Chinese nieuwjaarsevenementen zijn draken- en leeuwendansen erg populair in China en Chinatowns in westerse landen, die naar verluidt het komende jaar rijkdom en geluk zullen brengen. 

Voorouders eren
Tijdens het Chinese Nieuwjaar is het eren van voorouders een activiteit die zeer serieus wordt genomen. Op Chinese oudejaarsavond brengen mensen een bezoek aan de graven van hun voorouders en brengen offers aan de doden als een symbool van respect (waardoor de voorouders kunnen “eten” eerst), en voegen ze een extra glas toevoegen aan de avondmaaltafel. 

CIM
Dit jaar organiseren we een workshop om het nieuwe jaar te vieren. Omdat de kookworkshop van vorig jaar met Tia een groot succes was, organiseren we met Tia opnieuw een kookworkshop om traditionele Chinese dumplings of beter bekend als 饺子 Jiǎozi te maken. Doe mee met deze online workshop, want zij zal je leren hoe je je eigen dumplings kunt maken! De live- en volgkooksessie begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een uur. 

Om je aan te melden voor de workshop kun je hier klikken.