Chinees Nieuw Jaar in Den Haag

Jaarlijks vindt in Den Haag de Nationale Viering van het Chinees Nieuwjaar plaats. Ook dit jaar werd op 24 februari het stadhuis flink uitgedost met rood-goude ornamenten, lichtgevende lantarens en diverse stentjes, terwijl levendige muziek de ruimte vulde.

Natuurlijk als Confucius Instituut Maastricht konden we dit evenement niet missen.

Naast kalligrafie, boeken, en hebbedingetjes, kon je bij onze tafel stempels afdrukken, hanfu passen en van alles leren over Chinese cultuur. Mensen van allerlei achtergronden kwamen samen en droegen bij aan de feestelijke sfeer van het evenement en de parade, geleidt door kronkelende draken en een kunstige leeuwendans door Chinatown.

In een toespraak namen o.a. de organisator Lili Dong (董莉丽) en de Chinese Ambassadeur Tan Jian (谈践) het woord en eindigde de Haagse burgemeester van Zanen door de toeschouwer in het Chinees een gelukkig nieuwjaar te wensen (”新年快乐!”). Daarna stond het publiek een fantastische show te wachten, gevolgd door optredens van Nederlandse scholen.

Ook wij waren dit jaar uitgenodigd om te participeren, en na flink oefenen stonden vier participanten van Chinese Bridge 2023 op het podium te stralen. De westerse viool en bamboefluit vormden een unieke samensmelting van regio’s, terwijl op de voorgrond klassieke Chinese dans werd opgevoerd ter visuele verrijking van het geheel. Het draaide bij deze performance om gedicht Guan Ju, dat tweetalig werd voorgedragen. We hadden er erg naar ons zin en kijken uit naar volgend jaar.

Menu