Het is bijna Chinees Nieuwjaar – Vier je mee?

春节快乐!Chūnjié kuàilè! Gelukkig Chinees Nieuwjaar!

In dit artikel gaan we je alles vertellen wat je moet weten over het Chinees Nieuwjaar, ook wel het Lentefestival genoemd! Chinees Nieuwjaar is dé belangrijkste Chinese feestdag en wordt elk jaar over de hele wereld groots gevierd! Chinees Nieuwjaar begint dit jaar op 12 februari en wordt, in tegenstelling tot het westerse nieuwjaar, 15 dagen lang gevierd. Elke dag heeft zijn eigen tradities en rituelen maar hierover vertellen we je straks meer!

De datum van deze traditionele feestdag is elk jaar anders en wordt bepaald aan de hand van de maankalender. Deze kalender, zoals de naam al doet vermoeden, gaat uit van de maan en wordt in meerdere Aziatische landen toegepast in tegenstelling tot de westerse kalender die gebaseerd is op de zon. Elk jaar, oftewel ‘maanjaar’ wordt vertegenwoordigd door een dier uit de Chinese dierenriem – Zodiacs en zo is 2021 het jaar van de Os.

Tradities rond Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is een feestdag om naar uit te kijken! Al geruime tijd voor de eerste dag van het nieuwe jaar zijn mensen in de weer met de voorbereidingen. Tijdens Chinees nieuwjaar draait het vooral om familie en samenzijn. Om Chinees Nieuwjaar te vieren worden door het hele land verschillende activiteiten georganiseerd. Denk hierbij aan het brengen van offers aan voorouders, bidden voor voorspoed en geluk in het nieuwe jaar, het verdrijven van kwade geesten en worden er plannen gemaakt voor de hereniging met familie en vrienden.

‘Een van de belangrijkste onderdelen is het familiediner’

Een andere belangrijke traditie is afscheid nemen van het “oude” en het verwelkomen van het “nieuwe” ook wel “辞旧迎新” “Cí jiù yíngxīn”genoemd. Dit gebeurt door het huis grondig schoon te maken en aan te kleden met Nieuwjaars versieringen zoals papierknipsels, lentecoupletten en het karakter voor geluk 福 fú. Dit karakter wordt net als een hoefijzer op de kop gehangen, geloofd wordt dat het geluk er anders uit zou vallen!

Eén van de belangrijkste onderdelen is het familiediner. Dit brengt elk jaar een enorme volksverhuizing te weeg, doordat iedereen terugkeert naar zijn of haar geboorteplaats om samen het nieuwe jaar te vieren.

Een andere Nieuwjaars traditie is het uitdelen van rode enveloppen met geld aan de kinderen of werknemers, beter bekend als 红包Hóngbāo. Ook wordt er vuurwerk afgestoken en zijn er op straat draken- en leeuwendansen zien. Een echt spektakel!

Chinese zodiacs

De Chinese zodiac dieren worden vaak vergeleken voor ons bekende horoscopen, maar de dieren zijn hierin niet het enige verschil. De horoscopen, gebaseerd op westerse astronomie, hangen samen met de geboortemaand en de positie van de sterren, terwijl de Chinese zodiacs worden toe gedeeld aan de hand van het geboortejaar. Bestaande uit 12 dieren: rat 鼠 shǔ, os 牛 niú, tijger 虎 hǔ, konijn兔tù, draak 龙 lóng, slang 蛇 shé, paard 马 mǎ, geit 羊 yáng, aap 猴 hóu, haan 鸡 jī, hond 狗 gǒu en varken 猪 zhū.

Elk dier komt eens in de 12 jaar voor, echter door hun samenhang met de 5 elementen (hout, vuur, aarde, water en metaal) is de cyclus pas rond na 60 jaar. Dit jaar 2021, is het jaar van de metalen os.

2021 Het jaar van de Os 牛 niú

Wat betekent dit? Het jaar van de os? Elk dier in de dierenriem heeft zijn eigen kenmerken en van de mensen geboren in dit jaar wordt gezegd dat zij deze eigenschappen bezitten. De os, het tweede dier van de dierenriem, staat bekend als een harde werker. Gelinkt aan zijn rol in de landbouw. Daarnaast staat de os bekend om zijn ijverigheid, onafhankelijkheid, discipline, eerlijkheid en betrouwbaarheid. Mensen geboren in het jaar van de os worden vaak gezien als de perfecte werknemer of student. Ossen jagen hun dromen na en zijn ambitieus en doelgericht. Maar ook koppigheid en geslotenheid zijn typische eigenschappen van de os. Wist je dat de 44ste president van de Verenigde Staten, Barack Obama, ook in het jaar van de metalen os geboren (1961) is?

Elk jaar viert CIM Chinees Nieuwjaar met een aantal festiviteiten waar u meer te weten kunt komen over de bovengenoemde culturele tradities. Normaal gesproken doen we dit graag samen op locatie bij ons instituut of in de stad Maastricht, en hoewel dat dit jaar niet mogelijk is, zijn we verheugd om ons online programma aan te kondigen!

Wat kun je verwachten? We starten de viering van Chinees Nieuwjaar op 13 februari met een vooral smakelijke workshop ‘Maak je eigen Chinese jiaozi’! Iedereen is welkom om deel te nemen! Zie onderstaand programma:

Dumpling workshop (online)

Tia van Confucius Instituut Maastricht leert je hoe je je eigen dumplings kunt maken tijdens een live kook workshop! Zodat je goed voorbereid bent ontvang je na de registratie een boodschappenlijst en instructies toegezonden zodat je de voorbereidingen al kunt treffen. Dat wordt smullen!

TIJDSTIP: ZATERDAG 13-02-2021 15:00 – 16:00

Klik hier om je in te schrijven voor deze workshop!

Chinese taal en cultuur workshop – ‘Chinese culture through language glasses’

Een interactieve taalworkshop waar je kennis maakt met de vele aspecten van de Chinese taal & cultuur gevolgd door een Q&A sessie waar je de host al je vragen kunt stellen!

TIJDSTIP: MAANDAG 22-02-2021 13:00 – 14:00

Klik hier om je in te schrijven voor deze workshop!

Op de dag van het evenement ontvang je de link waarmee je toegang hebt tot de activiteit. We kijken ernaar uit om deze feestdag samen virtueel te vieren!

Menu