Het weer in december wordt kouder en de feestdagen staan voor de deur. Dit is misschien wel het perfecte moment om thuis te blijven, te ontspannen en een Chinese film of documentaire te kijken. We hebben 2 films en 2 documentaires voor je geselecteerd om te bekijken en om je Chinese taalvaardigheid te oefenen!
一代宗师 – Yīdài zōngshī
The Grandmaster is een film geregisseerd en geschreven door de beroemde Chinese regisseur Wong Kar-Wai. Zijn naam, 一代宗师, betekent “de grootmeester van een generatie”. Het plot is gebaseerd op het levensverhaal van de krijgskunstenaar Yip Man. Naast traditionele mannelijke krijgskunstenaars, wordt in deze film ook een vrouwelijk personage genaamd Gong Er weergegeven als een geweldige krijgskunstenaar van die generatie. Deze film heeft verschillende nominaties ontvangen en erkenningen gewonnen bij prestigieuze ceremonies, waaronder de 86e Oscars.
饮食男女 – Yǐnshí nánnǚ
De regisseur van de film Life of Pi, Ang Lee, regisseerde een komedie-dramafilm genaamd Eat Drink Man Woman. Deze film werd uitgebracht in 1994. De titel, 饮食男女, wordt letterlijk vertaald als “Drink, eet, man, vrouw”. Deze zin van vier karakters verwijst naar de fundamentele menselijke verlangens die afkomstig zijn uit het Confucianistische Boek der Riten. De plot draait om de familie Zhu en hun liefdeskwesties en tradities. De vader, die een van de beste lokale chef-koks was, voedde zelf drie dochters op en ondervond veel worstelingen en ruzies terwijl de meisjes hun levenskeuzes verkenden. De film werd genomineerd voor Beste Buitenlandse Film op de 67e Oscars.
舌尖上的中国 – Shéjiān shàng de zhōngguó
Wat is jouw favoriete Chinese gerecht? Kung Pao Kip, misschien? Er zijn zoveel Chinese gerechten die je hier in Nederland niet kunt vinden. A Bite of China is een voedseldocumentaire over de Chinese keuken. De Chinese naam, 舌尖上的中国, betekent “China op de tongpunt”. Deze documentaire introduceert de geschiedenis achter de Chinese keuken en veel recepten met een brede selectie aan ingrediënten. Je zult leren dat Chinese gerechten veel verschillende variëteiten hebben, en samen vormen ze een fascinerende Chinese eetcultuur. Yummy!
人生一串 – Rénshēng yī chuàn
Als je van barbecueën houdt, dan zul je deze documentaire waarschijnlijk ook lekker úh, leuk vinden, 人生一串. De eerste twee karakters, 人生, betekent “leven”. Het derde karakter, 一, betekent “één”. Het allerlaatste teken, 串, betekent “reeks van dingen”, wat hier het gebruikelijke barbecue formaat vertegenwoordigt om ingrediënten op spiesjes te plaatsen. Deze documentaire gaat over de Chinese barbecue en zijn cultuur. Een Chinese barbecue is zoveel meer dan eten met zout op het vuur zetten. De complexiteit van technieken en het aantal smaken zal je misschien verbazen. Je zult er misschien ook versteld van staan hoe groenten op verschillende manieren worden gekookt in de Chinese barbecue. Benieuwd naar hoe Chinees barbecueën is?
Dus pak wat popcorn, een dekentje voor op de bank, ontspan en kijk naar een van onze aanbevolen films of documentaires.