Een mooie gelegenheid om van anderen te leren, een kans om Chinees te spreken en een manier om gemotiveerd te blijven. Onze drie winnaars van de Nederlandse finale op 8 mei van de Online 19e Internationale Chinese Spreekwedstrijd hebben elk met hun eigen persoonlijke motivatie deelgenomen, maar ze delen allemaal de diepe wens om meer inzicht te krijgen in de Chinese taal en cultuur. De winnaars, Nol, Adam en Daniël zijn onlangs door stagiaires van CIM geïnterviewd over uiteenlopende onderwerpen als hun pad van Chinees studeren tot aan de grappigste taalfout die ze hebben gemaakt. In dit artikel delen we enkele inzichten van deze Chinees sprekers op hun reis naar succes bij het leren van talen.
Een bescheiden begin …
Onze drie winnaars kwamen voor het eerst met de Chinese taal in aanraking op verschillende momenten in hun leven. Op 8-jarige leeftijd raakte Daniël gefascineerd door het “onbekende” element van China en wilde de taal leren als een middel om met meer mensen te communiceren en nieuwe vrienden te maken. Hij begon als kind 15 minuten per dag te oefenen en blijft ook vandaag de dag dagelijks zijn niveau bijhouden.
Adam was 15 toen hij in contact kwam met China. Hij hoorde een betoverend Chinees liedje op YouTube dat zijn interesse in het land en de cultuur wekte. Adam: “Ik werd helemaal verliefd op China en het werd mijn droom om meer te leren over de taal en de cultuur en de geschiedenis.” Na enige tijd in China te hebben doorgebracht, besloot hij de volgende stap te zetten en zich in te schrijven voor de studie Oriëntaalse Talen en Communicatie aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht.
Winnaar van de eerste prijs Nol begon Chinees te studeren als extra curriculair op de middelbare school. Zijn enthousiaste leraren en een uitdagend studie programma waren zijn voornaamste drijfveren om dit te doen. Zijn deelname aan de lessen stimuleerde zijn interesse in Chinees en hij bleef de taal volgen gedurende de middelbare schooltijd en later aan de universiteit. De nieuwsgierigheid om meer over de taal en cultuur te leren, bracht alle drie de deelnemers duizenden kilometers van huis om het land China met eigen ogen te ervaren.
Reizen naar China …
Toen hij net 12 jaar oud was, reisde Daniël voor het eerst met zijn Chinees leraar uit Nederland naar China. Hoewel dit nog erg jong is, was deze eerste ervaring voor Daniël onvergetelijk: “Het was echt een hoogtepunt om tijd door te brengen met mensen in hun thuis terwijl ze allerlei verschillende soorten gerechten aten en te ervaren hoe ze met elkaar omgaan.” Nol reisde via de Netherlands Asia Honours Summer School naar China waar hij twee maanden Chinese lessen volgde en cultuur proefde in Sichuan. Deze ervaring stelde hem in staat om zijn taalvaardigheid dagelijks in de praktijk te oefenen en zich echt te concentreren op het perfectioneren van de kleine details. Adam reisde als au pair naar China. Toen hij bij een Chinees gezin woonde, leerde hij uit eerste hand de fijne kneepjes van de Chinese cultuur kennen – en was hij erg enthousiast over de heerlijke hotpot die hij probeerde!
Chinees is niet gemakkelijk …
Een nieuwe taal leren is niet altijd gemakkelijk en tijd doorbrengen in het land waar de taal wordt gesproken, kan dat alleen maar baten. Een deel van het leerproces is fouten maken en daarvan leren. Nol vertelde over een van zijn ervaringen: ‘Ik vertelde een vriend dat ik naar het panda centrum in Chengdu wilde gaan. Maar in plaats van xióngmāo te zeggen, zei ik xiōngmáo, wat borsthaar betekent, dus na een tijd begon zijn vriend te lachen en zei; “oh je bedoelt panda.” Wees gerust, hij vergeet nooit meer hoe hij panda moet zeggen!
Aan de andere kant kun je door in een vreemde omgeving te leven taalpatronen en straattaalwoorden oppikken die doorgaans niet in leerboeken worden beschreven. Adam waardeerde het woord xing (行) wat in feite “oké / zeker” betekent.) Daniël leerde nage kennen (那个)wat equivalent is aan “um” in het Engels. Nol werd vaak gevraagd Chi fan le ma? (吃饭 了 吗?), heb je gegeten? Eten is echt een integrerend onderdeel van de Chinese cultuur en dat kun je nergens beter ervaren dan in China zelf!
Hoe blijf je gemotiveerd …
Zowel de jury, de deelnemers als de CIM-medewerkers waren onder de indruk van het niveau van de winnaars. Maar hoe hebben ze dat bereikt?
Nol, Adam en Daniël vertelden dat ze proberen om Chinees studeren op te nemen in hun dagelijkse leven. Denk hierbij aan het bestuderen van HSK-materiaal, luisteren naar Chinese muziek, het schrijven van karakters, gebruik maken van een taal-app of afspreken met Chinese vrienden. Het belangrijkste is om een systeem te hebben dat je helpt om op een strategische en effectieve manier Chinees te leren.
Als ervaren Chinees sprekers, waren onze winnaars blij om te delen wat ze zichzelf als beginnende studenten zouden hebben meegegeven. Nol vertelde: ‘Mijn eerste advies is om de tonen serieus te nemen en het op de juiste manier te doen om een goede basis te vormen. Dit hebben mijn Chinees leraren me natuurlijk ook verteld, maar ik was te koppig. ” Adam drukte het belang uit van het hebben van Chinese middelen: ‘Je moet een omgeving om je heen hebben die Chinees spreekt. Dat kan zijn door middel van muziek, tv-shows of als je school een Confucius Instituut heeft, om naar het instituut te gaan en daar met de leraren te praten. ‘ Daniël merkte het belang op van motivatie om de taal te leren: “Als je alleen Chinees studeert omdat je het voor je carrière wilt doen, is het leuk, maar als je het wilt doen om contact te maken met mensen en vrienden te maken, zal het je echt helpen om het te leren op de lange termijn. ‘ Dit zijn geweldige tips waarvan we hopen dat beginnende Chinees studenten deze ter harte zullen nemen als ze gefrustreerd zijn door tonen of karakters!
Hoe ziet de toekomst eruit …
En of ze van plan zijn om Chinees te gebruiken in hun carrière? Een volmondig ja van alle drie de winnaars. Nol is van plan een doctoraat in de chemie na te streven, waarbij hij Chinees zal gebruiken om te communiceren met collega’s en andere onderzoekers. Adam kijkt er naar uit om zijn studie aan Zuyd Hogeschool af te ronden en op een dag naar China te gaan om er te werken en te wonen. Daniël start in het najaar een master Supply Chain Management, waar hij zijn Chinees gaat gebruiken om de veranderende rol van China in het bedrijfsleven te analyseren.
We zijn zo benieuwd om te zien wat deze drie slimme heren in hun toekomst zullen bereiken! 加油 Adam, Nol en Daniël! Wij wensen jullie het allerbeste toe!