De kracht van meditatie voor jouw fysieke en mentale gezondheid

Adem in… adem uit… Meditatie, een eeuwenoude praktijk die teruggaat tot de oudheid, staat bekend om zijn diepgaande invloed op zowel fysieke als mentale gezondheid. De wortels van meditatie liggen in de spirituele tradities van verschillende culturen, zoals het boeddhisme, het jodendom en het hindoeïsme. Het is echter niet beperkt tot spiritualiteit of religie. Vandaag de dag nemen mensen vanuit allerlei achtergronden meditatie op in hun dagelijkse routine om stress te beheersen, concentratie te verbeteren, ontspanning te bevorderen en algeheel welzijn te verbeteren. Maar werkt het eigenlijk?

Mindfulness meditatie

Meditatie heeft zijn wortels in spirituele tradities en was bedoeld om je verbinding en begrip van jezelf en de krachten van het leven te verdiepen. Het zou je verbinden met je hogere zelf of een hoger wezen en verlichting bereiken.

Tegenwoordig is moderne meditatie echter bedoeld om je te verlichten van werk- of persoonlijke stress en je te concentreren op wat het belangrijkst is in het huidige moment. De meest populaire vorm van meditatie in de moderne wereld wordt mindfulness meditatie genoemd. Je let op je ademhaling en merkt op of je geest afdwaalt naar andere gedachten. Als je geest afdwaalt, breng je je focus terug naar je ademhaling en probeer je je te concentreren op het blijven in het huidige moment.

Deze vorm van meditatie lijkt voor velen saai en heel eenvoudig. Maar wanneer je het zelf begint, merk je hoe vaak je geest afdwaalt en begint na te denken over dingen uit het verleden of zorgen over de toekomst. Meditatie vergt veel tijd en geduld om onder de knie te krijgen, maar eenmaal beheerst, kun je bewust zijn van wat er in en uit je geest gaat, wat een groot voordeel is voor veel mensen die last hebben van overdenken of chronische stress.

De voordelen van meditatie

Zoals hierboven al genoemd, is meditatie een geweldige oefening voor mensen die last hebben van overdenken. Het verlaagt je stressniveaus, brengt je terug naar het heden en aardt jezelf. Bovendien verbetert het je focus en helpt het je jezelf te begrijpen en meer bewust te worden van je omgeving. Onderzoeken hebben aangetoond dat mindfulness meditatie de ontstekingschemicaliën die vrijkomen bij stress vermindert. Deze ontstekingschemicaliën zijn de oorzaak van een verhoogde bloeddruk, verstoorde slaap en angst.

Meditatie heeft zoveel mentale voordelen, maar wist je dat het ook fysieke impact heeft op je lichaam? Onderzoek heeft aangetoond dat meditatie ook helpt bij fysieke pijn. In een studie over meditatie werd aangetoond dat het de pijnperceptie in de hersenen verandert. Mensen die regelmatig mediteren zijn minder gevoelig voor pijn en toleranter. Mindfulness meditatie is gebruikt als aanvulling op medicatie voor verschillende aandoeningen, zoals kanker, diabetes en eetstoornissen. De connectie tussen geest en lichaam is zeer reëel!

Hoe mindfulness meditatie te beoefenen

Ben je ook geïnteresseerd in het beoefenen van mindfulness meditatie? Het is een geweldige stap naar een meer bewuste en gezonde levensstijl, en de voordelen die je ervan plukt zijn onmiskenbaar geweldig voor zowel je mentale als fysieke gezondheid. Als dit de eerste keer is dat je mindfulness meditatie beoefent, kun je altijd een geleide meditatie gebruiken die gemakkelijk gratis op internet te vinden is. Deze geleide meditaties zijn eenvoudig te volgen en de meeste duren ongeveer 5 tot 10 minuten. Het is beter om met een korte meditatie te beginnen en deze geleidelijk aan op te bouwen.

Naast mindfulness meditatie zijn er veel andere vormen van meditatie. Er zijn passieve en actieve meditaties, passieve zijn degene waarbij je stil zit en actieve zijn degene waarbij je je lichaam gebruikt en beweegt. Hoe dan ook, meditatie is een levensstijlgewoonte die iedereen ten goede kan komen, jong en oud, spiritueel en niet-spiritueel.

Dus hoe beoefen je mindfulness meditatie?

  • Je begint met het vinden van een comfortabele plek om rechtop te zitten of te liggen.
  • Sluit je ogen en begin met diep in en uit te ademen. Let op je omgeving, luister naar de geluiden buiten, in je kamer, voel het tapijt, bed of stoel waarop je zit.
  • Daarna kun je beginnen met mediteren. Adem eenvoudig in en uit en probeer je te concentreren op je ademhaling.
  • De uitdaging hier is om je te blijven concentreren op je ademhaling en niet af te dwalen naar verschillende gedachten.
  • Het is prima als je gedachtes afdwalen en het is heel natuurlijk en normaal in het begin. Als dat gebeurt, breng je simpelweg je aandacht terug naar je ademhaling.
  • Na 5 of 10 minuten te hebben gefocust op je ademhaling, kun je terugkomen en het afmaken. Stop met je te concentreren op de ademhaling, maar houd je ogen nog een paar minuten gesloten en wordt je bewust van je omgeving en je lichaam.
  • Je kunt jezelf afvragen: hoe voel je je nu?
  • Als je er klaar voor bent, kun je je ogen openen en je dag beginnen met een frisse en kalme mindset.

Veel succes met je meditatie!