Wat hebben we genoten. Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Na weken van intense voorbereiding; De 21 editie van De Chinese spreekwedstrijd oftewel 汉语桥比赛. 5 deelnemers van onder andere Zuyd Hogeschool | Zuyd University of Applied Sciences en University of Groningen gingen met elkaar de strijd aan op het gebied van Chinese taal en cultuur.
Het programma werd afgetrapt met een speech van Bettine Vriesekoop. Zij vertelde over haar ervaringen met China en de Chinese (sport)cultuur en hoe deze ervaringen hebben bijgedragen aan haar ontwikkeling en ook hebben geleid tot haar latere carrière als nieuwscorrespondent en schrijfster.
Daarnaast was te gast, Brády Jeronimus, de winnaar van vorig jaar. Brády deelde zijn ervaring van vorig jaar en vooral wat ná het winnen van deze wedstrijd op zijn pad is gekomen.
In een intieme cinema setting in Lumière Maastricht, hebben we mogen luisteren naar speeches en anekdotes over wat het thema 天下一家 voor de deelnemers betekende. Persoonlijke verhalen over hun ervaringen in China maar ook actuele onderwerpen als de oorlog in Oekraïne kwamen aan bod. Een speech houden in een zaal voor een groot publiek is niet gemakkelijk, laat staan een speech in een vreemde taal.
We zijn dan ook ontzettend trots op alle deelnemers en de inspanningen en prestaties die ze hebben neergezet. Een ervaring rijker maar ook een leerproces om zichzelf te verbeteren, hun taal naar een hoger niveau te tillen en meer zelfvertrouwen te krijgen in hun eigen kunnen.
Naast de inspirerende speeches hebben we genoten van de culturele optredens van de studenten. Een vioolspel van Kiki Vos op de muziek van 好一朵茉莉花, een 旗袍舞 dans van Eszter Szabados, een traditionele theeceremonie 茶艺 van Renée Paulussen en het gedicht van Oliver 面朝大海,春暖花开, als ook de kalligrafie demonstratie van Elisabeth van Nieuwamerongen, waren stuk voor stuk indrukwekkend en fantastisch om naar te kijken.
Er kan echter maar een de winnaar zijn en we willen daarom nogmaals Oliver Konradt feliciteren met het behalen van de 1e prijs. Wij wensen hem veel succes met het vertegenwoordigen van Nederland in de internationale competitie in China.
Als afsluiting hadden we de eer om dhr. Luo Ping, Onderwijsattaché van de Chinese ambassade, welkom te heten voor een afsluitende speech en het uitreiken van de prijzen. Dhr. Luo Ping had het over het belang van taal & cultuur en was erg onder de indruk van alle deelnemers en hun prestaties en hoe belangrijk het is dat er een uitwisseling van taal & cultuur tussen China en Nederland blijft plaatsvinden en dat studenten in de toekomst hopelijk weer snel naar China kunnen gaan voor studie en uitwisseling.
De (汉语)桥 is een manier van verbinden. Een verbinding tussen mensen en culturen door middel van taal en communicatie.
Als laatste willen wij iedereen bedanken die aan dit evenement heeft meegewerkt; het CIM team voor al hun harde werk en inspanningen, de jury, de sponsors, Lumière Maastricht voor de prachtige locatie, Media Service Maastricht voor de technische ondersteuning en alle andere mensen die dit geweldige event mede mogelijk hebben gemaakt.
谢谢大家。