Chinese Fine Arts Workshop op TEFAF afterstory

Op 9 en 13 maart organiseerden wij een uiterst interessante en inspirerende workshop rondom Chinese Fine Arts en namen we onze gasten mee door de geschiedenis, symboliek en filosofie van de Chinese kunst. De workshop vond plaats op de befaamde TEFAF kunstbeurs in Maastricht. Jaarlijks trekt dit prachtige evenement kijkers van over de hele wereld aan!

Onze spreker, Xinxin Wang, gaf de gasten inzicht in de manier van kijken naar Chinese kunst. Ze legde de holistische en analytische benadering uit en daarmee werd het belang van contextualiseren duidelijk. Volgens de Chinese traditie is er in kunst namelijk altijd een verhouding tussen de beeldende aspecten, en een betekenis in het werk te vinden.

Dit kan op vele manieren naar boven komen: de richting die men op kijkt, wat ze dragen en hoe ze zichzelf positioneren, is hoe schilderijen persoonlijkheid geven of laten zien hoe leiders in het leven staan; welk natuurelement wordt afgebeeld, draagt een symbolische betekenis, bijvoorbeeld een pruimenboom waarvan de bloemen zo vroeg na de winter bloeien, dat ze daarom staat voor doorzettingsvermogen; hoe religies van Laozi, Confucius en Boeddha verweven zijn en een terugkerende invloed houden op de boodschap die een kunstenaar wil overbrengen, in de zin van balans, sociale normen of harmonie. Wanneer het doek de natuur weergeeft, maar er zich ook een huis of minuscuul persoontje in bevindt, begrijp je de boodschap over menselijke beschaving die in harmonie is met de wereld.

Verder waagden de gasten zich ook aan het zelf creëren van kunst. Na het analyseren van emoties die kunstenaars in het schrijven van Chinese karakters leggen, pakten ze hun penseel op en begonnen ze te schrijven. Ondersteund door onze assistenten: Jona en Tianzhao, kwamen prachtige geschriften van het karakter 永 tevoorschijn, wat ‘voor altijd’ betekent. In slechts vijftien minuten was hun vooruitgang al merkbaar en konden ze het resultaat mee naar huis nemen samen met een giftbag, bestaande uit een T-shirt en gelukwensjes.

De intrigerende workshop was als een wandeling door de hoogtepunten van de Chinese kunstgeschiedenis, waarvan gasten oude artefacten konden vasthouden, van dichtbij inspecteren en in chronologische volgorde plaatsen. Het was interessant om te zien hoe schommelingen van rijkdom in het vroege China de focus bepaalde voor verschillende kunstvormen, van meer eenvoudige ontwerpen tot gedurfde artistieke expressies. Moderne kunstenaars gebruiken vandaag de dag nog dezelfde concepten uit het verleden, zoals witruimtes om de verbeelding te prikkelen, waardoor er een vage scheiding ontstaat tussen zichtbaarheid en onzichtbaarheid.

Er was ook een korte kennismaking met Xu Bing, wie het concept Square Word Calligraphy bedacht om het Westen en het Oosten te verbinden door Engels te schrijven in de stijl van Chinese karakterkalligrafie.

Na de workshop verzamelden de deelnemers zich voor een rondleiding langs de meest prachtige meesterwerken van TEFAF. Zo werd bijvoorbeeld het duurste kunstwerk getoond, een schilderij van Wassily Kandinsky met een waarde van 50 miljoen euro! Alle tijdens de workshop opgedane kennis kon meteen worden toegepast op de werken van Chinese kunstenaars die op de beurs te zien waren.

We willen alle gasten van de workshop bedanken voor het brengen van een geweldige sfeer en voor het meegaan op deze reis door de Chinese geschiedenis en kunst. Met name dank aan Xinxin Wang voor haar prachtige presentatie, en aan Regina voor het opzetten van dit onvergetelijke evenement achter de schermen.

Deze twee dagen waren gevuld met kunst, geschiedenis, gelach, goedhartigheid en inspiratie. We kijken ernaar uit om volgend jaar weer een prachtig evenement te organiseren op TEFAF. Kom je ook?